2022

4.02.2023.

Књижевни конкурс “Андра Гавриловић”, расписала је Ресавска библиотека у Свилајнцу 2022. године тринаести пут. Аутори су слали електронским путем, под шифром, своје необјављене радове – приповетке и књижевне критике током два месеца, од краја октобра па све до закључења конкурса 31. децембра 2022.

На конкурс је примљено 132 рада писаца из земаља региона, као и аутора који активно живе и пишу у дијаспори, земљама Западне Европе и Америци. Као и ранијих година бројно заступљенија форма је била приповетка са 113 радова, док је књижевних критика, махом приказа, есеја, било 19.

Трочлани Жири Књижевне награде радио је у саставу: др Владан Бајчета, научни сарадник Института за књижевност и уметност у Београду, Татјана Јанковић, писац, главни и одговорни уредник часописа “Кораци“ (Крагујевац), и Оливера Мијаиловић, библиотекар у Ресавској библиотеци. Овогодишњи конкурс, на велико задовољство организатора, привукао је искусне и афирмисане ауторе који својим писањем већ имају углед и место у књижевном животу. Жири је имао тежак задатак, да из мноштва вредих прозних остварења издвоји оне који би репрезентовали Књижевни конкурс „Андра Гавриловић“ у 2022. години и представљали његов пресек.

У Зборнику „Црте и резе 13“ биће објављени радови 24 аутора међу којима је деветнаест приповедача и петоро аутора у категорији књижевне критике, есеја, приказа, осврта. Сваки члан жирија је осим највише оцењених радова у обе категорије издвојио још 11 радова сваки члан жирија из сопственог избора, чиме су испоштоване различитости у читању чланова жирија, али и избор текстова за Зборник разноврснијим.

Приповедачи су понудили смеле, необичне, добро вођење, зреле и довршене приповетке, а и у естетском смислу драгоцене текстове. Читајући током јануара радове ( под шифром) жири је јасно уочио њихов квалитет, те да су се на конкурс одазвали искусни аутори, који активно пишу и имају своје место у књижевном животу. Осим поменутих аутора, већ потврђених, у мањем броју конкурсу су се одазвали и млађи ствараоци, првенствено у категорији књижевне критике, али су и они приложили вредне и квалитетне радове. Смисао овог конкурса је управо у томе да подстиче и афирмише књижевно стварање без ограничења, да буде отворен за све ауторе. Млађи аутори су овде приложеним радовима показали дубину и серјозност у свом књижевном раду.

Од 122 аутора, колико их је учествовало на Конкурсу, десетак се огледало у обе категорије, прилажући и приповетке и књижевне критике.

Жири је за објављивање издвојио прозне радове двадесет и четири аутора, испуњавајући са задовољством и улогу уредника. Код приповедача у првом кругу издвојено је девет приповедака за које је одлучено да ће бити штампане у Зборнику. Из овог броја у најужем избору за награду нашле су се приповетке Војислава Вокија Ерцега и Тихомира Стевановића. Разматрајући приповетке ових аутора жири је предност дао прози Тихомира Стевановића проглашавајући његову приповетку Ломача за победничку. Жири оцењује да овај прозни рад одликује суверено приповедање, толико динамично и уједначено, без падова.

Књижевне критике, есеји, осврти и прикази су се односили на савремена књижевна дела објављена код нас последњих десетак година, која су већ афирмисана и њихови аутори су овенчани угледним књижевним награда. Један број радова фокусирао се на ауторе који су провокативни, или пак оне са необичним поетским остварењима, која су привукла пажњу читалачке публике, али о којима још није увек довољно писано, или се њихово проучавање и вредновање управо одвија. Пет највреднијих радова жири је издвојио за штампање. У ужем избору за награду нашла два текста приближног квалитета, сваки је добио три гласа: рад др Слађане Миленковић под шифром Жива реч и Ленке Настасић, под шифром Калеидоскоп. Жири је након разматрања оба рада за нијансу дао предност раду Ленке Настасић Од папира до палимпсеста о роману Папир Горана Петровића и прогласио га победничким.

Свим писцима жири и Ресавска библиотека у Свилајнцу захваљује на труду и изврсној прози коју су послали на конкурс, победницима упућује честитке, позивајући све писце да учествују на следећем конкурсу.

др Владан Бајчета,

Татјана Јанковић и

Оливера Мијаиловић

Свечаност поводом доделе награда добитницима и промоција Зборника “Црте и резе 13” одржаће се крајем марта/почетком априла (датум ће бити накнадно саопштен) 2023. године у Свилајнцу.

Избор најуспешнијих радова са Књижевног конкурса „Андра Гавриловић“ за 2022 : „Црте и резе 13“ биће постављени у PDF-u на овом блогу, односно на сајту Ресавске библиотеке http://www.resavskabiblioteka.rs

Најуспешнији радови по оцени жирија

који ће бити објављени у Зборнику „Црте и резе 13“:

ПРИПОВЕТКА:

1. добитник Књижевне награде “Андра Гавриловић 2022” за приповетку

Тихомир Стевановић (Младеновац) – Ломача – шифра Интермецо

2. Павле Алексић (Београд) – Збогом острво – шифра Збогом острво

3. Весна Андрејевић Божићна ноћ – шифра Праскозорје

4. Иво О. Андрић (Сребреница) – Синоним Антоним – шифра Пређица

5. Мерима Аранитовић (Нови Сад) – Спали ми снове да их почистим – шифра Мајска

6. Димитрије Буквић (Београд) – Чачкачи носева – шифра Кукута 31

7. Јован Н. Бундало (Београд) –Четири фелера – шифра Даница

8. Војислав Воки Ерцег (Бања Лука) – Дивљач – шифра Белаква

9. Павле Зељић (Липнички Шор, Лозница) – Егзорцизам – шифра Исак Доброљубов

10. Огњен Крњаја (Нови Београд) – Комите у добри час – шифра Дунавски алас 90

11. др Катарина Кукурузовић Четири зида – шифра Анромеда Багремова

12. Милан Неђић(Београд)– Задушнице – Ступчаница

13. Давор Радуљ (Кучево) – Киша – шифра Капљица

14. Михајло Орловић (Бања Лука) – Игра кликера – шифра Кликер

15. Милена Ристић (Смедерево) – Последња вечера – шифра Филозоф 56

16. Љиљана Фијат (Нови Сад)- Небо као на слици Едварда Мунка – шифра Посно и мало

17. Миша Цанић (Јагодина)– О јунацима и уроцима – шифра И у кругу човек

18. Бранко Цвијетић (Лазаревац) – Споменик незнаном дезертеру – шифра Јавите Србији да је волим

19. Здравко Шолак (Нови Сад) – Тесар Марко – шифра 2 трапез

КРИТИКА:

  1. добитник Књижевне награде “Андра Гавриловић 2022” за књижевну критику

Ленка Настасић (Стапар, Сомбор) – Од папира до палимпсеста (Петровић, Горан. Папир. Београд : Лагуна, 2022) – шифра Калеидоскоп

  1. Јелена Вукотић (Ваљево) – Положај жене у историји српске књижевности (Гароња Радованац, Славица. Жена у српској књижевности. Нови Сад : Дневник,2010) – шифра Мезанин
  2. Даница Ђокић (Јагодина) – Да ли смо добро прочитали Радмилу Петровић? Мотиви урбаног и руралног у збирци „Моја мама зна шта се дешава у градовима“ (Београд : ППМ Енклава, 2020) – шифра Њеточка Незванова
  3. др Слађана Миленковић (Сремска Митровица) – Мултикултурална лирика Јоанa Бабe – шифра Жива реч
  4. Душан МилијићПрљав ђон, чист образПриказ збирке Исусове сандале Јасмине Малешевић(Ново Милошево : Банатски културни центар, 2021) – шифра Базаров

2023 уручене награде

СВЕЧАНОСТ У СВИЛАЈНЦУ

Уручене награде лауреатима

и представљен Зборник „Црте и резе 13“


Књижевна награда „Андра Гавриловић“ за прозно стваралаштво у 2022. години уручена је на свечаности у Свилајнцу 6. априла 2023., Тихомиру Стевановићу, драмском писцу из Младеновца, за приповетку Ломача и Ленки Настасић, студенту четврте године Филозофског факултета у Новом Саду (одсек за српску књижевност и језик) из Стапара код Сомбора, за књижевну критику Од папира до палимпсеста (о роману Папир Горана Петровића),

Госте и скуп је у име Ресавске библиотеке поздравила мр Јелена Томић, директор. Повеље победницима предала је заједно са др Дарком Јевтићем, председником Скупштине општине, испред Општине Свилајнац, која је и покровитељ Књижевне награде.

Оливера Мијаиловић се присутнима обратила у име жирија Саопштењем жирија и освртом на радове приспеле на Конкурс, посебно истичући, осим квалитета радова, и завидан графички изглед Зборника.

Првонаграђени Тихомир Стевановић се кратким и бираним речима захвалио на признању и прочитао први део своје приповетке.

Свој рад је потом представила и лауреат Ленка Настасић, прочитавши закључак критике о роману „Папир“.

Милена Ристићиз Смедерева у Зборнику је заступљена приповетком Последња вечера из које је публици прочитала одломак.

Даница Б. Ђокић је говорила о песничкој појави Радмиле Петровић износећи научни, али и лични став кроз рад Да ли смо добро прочитали Радмилу Петровић? чији је увод прочитала и заинтригирала присутне.

На промоцији је конферансу водила Диана Миладиновић, члан Градског аматерског позоришта у Свилајнцу. Прочитала је одломке приповедака које су објављене у Избору радова са књижевног конкурса „Црте и резе 13“ – и то из приповетке Киша аутора Давора Радуља (Кучево), затим из приповетке Комите у добри час Огњена Крњаје (Нови Београд), као и одломак приповетке Небо као на слици Едварда Мунка аутора др Љиљане Фијат (Нови Сад).

После завршетка промоције подељени су примерци Зборника, локална ТВ Центар је испратила догађај, а аутори дали интервјуе, уследило је обавезно заједничко фотографисање за успомену. Све до следећег Књижевног конкурса.