2021

Саопштење жирија

  У складу са пропозицијама Књижевног конкурса “Андра Гавриловић”, „Ресавска библиотека“ у Свилајнцу расписала је 12. пут књижевни конкурс, који носи име значајног српског, али и завичајног књижевника, историчара књижевности и иторичара. Своје необјављене радове – приповетке и књижевне критике, аутори су слали електронским путем, под шифром, током два месеца од 25. октобра, па све до закључења конкурса 31. децембра 2021.

  Трочлани Жири Књижевне награде радио је у саставу: Татјана Јанковић, писац, главни и одговорни уредник часописа “Кораци“ (Крагујевац), др Владан Бајчета, научни сарадник Института за књижевност и уметност у Београду и Оливера Мијаиловић, библиотекар у „Ресавској библиотеци“. Са посебним задовољством и захвалношћу ауторима, организатор конкурса “Ресавска библиотека” истиче да се на конкурс радо одазивају, поред писаца из региона и аутори који пишу српским језиком и из дијаспоре, ове године из Канаде, Америке, Немачке, Чешке, Француске, Енглеске…Књижевни конкурс 2021. године привукао је осим активних, на књижевној сцени присутних и већ потврђених аутора, и млађе ствараоце, који су узели учешћа запаженим радовима. Смисао ове награде и конкурса је управо да подстиче и афирмише ове ауторе како би наставили са још више самопоуздања свој књижевни рад.

  Током јануара месеца текло је читање, вредновање и избор најуспешнијих од 168 радова приспелих на конкурс. У односу на претходне године стигао је већи број радова како приповедака тако и књижевне критике, есеја, осврта, приказа – њих 36. Жири истиче да је настојао да сачини репрезентативан избор, који је заправо пресек и илустрација Конкурса, али и доброг квалитета радова. Неколико аутора огледали су се у обе категорије, доставили су и приповетке и есеје, огледе, односно књижевне критике.

  За Зборник изабраних радова са Књижевног конкурса „Црте и резе 12“ Жири је издвојио прозне радове двадесет и једног аутора, испуњавајући тиме и улогу уредника. После читања 136 приповедака сваки члан жирија сачинио је свој избор. Ове године у првом кругу једногласно Књижевну награду “Андра Гавриловић 2021” освојио је Александар М. Арсенијевић, књижевник и преводилац из Београда, шифра Страсна мера. Приповетка Записи брата Епифанија на белинама хербаријума манастирског баштенског биља осваја управо умећем приповедања, својом нарацијом, дубином мисли, избором теме и јунака. Убиство монаха у манастиру Кутлумуш је рам у коме се преплићу историјски догађаји, уметнички транспоновани, при чему се читалац препушта вештом пишчевом вођењу и од првих редова до краја приповедања му верује. Већ при првом читању жири је, ценећи естетске вредности приповетке, истакао да је реч о квалитетном, заокруженом и, пре свега, зрелом прозном делу.

  Истовремено су се издвојили и радови осморо приповедача који су освојили два гласа и чине ужи избор: Павле Алексић Мој пас ме више не воли – шифра Мој пас ме више не воли, Александар ГабонаЖеђ – шифра Коџак, Јелена КалајџијаЗабрањена репродукција по Магриту на домаћи начин – шифра Огњена кокош, Вања ЛеминскиСећате ли се оне – шифра Црта, Марија МарковићМати – шифра Вресак, Oливера МитићДва динара – шифра 0708998, Драгана МрђаТајна девојачке собе – шифра Ингерина и др Марјан УрекарПринцеза светла – шифра ZX Spectrum. У наставку избора приповедака које ће бити објављене сваки члан жирија је издвојио још две приповетке по сопственом критичком и стручном мишљењу.

  Књижевне критике, есеји, осврти и прикази на конкурсу су се односили на савремена књижевна дела објављена код нас последњих десетак година, која су већ афирмисана, њихови аутори су овенчани угледним књижевним награда, или су популарна код читалачке публике, али о њима још није увек довољно писано, њихово проучавање и вредновање се управо одвија. Шест највреднијих радова жири је издвојио за објављивање. У ужем избору за награду нашла су се три рада и сваки је добио три гласа: Стефан Младеновић – шифра Дено, Катарина Савковић – Еуридика, Ленка Настасић – шифра Калеидоскоп.

  Други круг гласања је одлучио победника. Књижевну награду „Андра Гавриловић 2021“ у области критике добио је Стефан Младеновић из Јагодине – шифра Дено, за рад Табашевићев „роман без Романа”: „Тихо тече Мисисипи” као историографска метафикција. Аналитички дубок, језички конкретан Младеновић уочава и подвлачи главна значења, мисли, јунаке и успешно читаоцу тумачи Табашевићеву замисао да у роману исприча причу о интимном и историјском.

  Свим ауторима жири и “Ресавска библиотека” у Свилајнцу захваљује на учешћу , а победницима честитају

  Татјана Јанковић,

  Оливера Мијаиловић

  др Владан Бајчета

  Свечаност поводом доделе награда добитницима и промоција Зборника “Црте и резе 12” одржаће се у марту 2022. године у Свилајнцу (у зависности од епидемиолошке ситуације), а датум ће бити накнадно саопштен.

  Најуспешнији радови објављени у зборнику „Црте и резе 12“ са Књижевног конкурса „Андра Гавриловић“ за 2021. годину, биће такође постављени у PDF-u на овом блогу односно на сајту Ресавске библиотеке http://www.resavskabiblioteka.rs

  Најуспешнији радови по оцени жирија који ће бити објављени у Зборнику „Црте и резе 12“:

  ПРИПОВЕТКА:

  1. добитник Књижевне награде “Андра Гавриловић 2021” за приповетку

  Александар М. Арсенијевић (Београд) – Записи брата Епифанија на белинама хербаријума манастирског баштенског биља – шифра Срасна мера

  2. Павле Алексић (Београд) – Мој пас ме више не воли – шифра Мој пас ме више не воли

  3. Зоран Бар (Београд) – Непрекидно корачање – шифра Непознати тип

  4. Александар Габона (Бока) – Жеђ – шифра Коџак

  5. Вања Дабић (Лугавчина, Смедерево) – И Бог се јави – шифра Хомоље 0908971

  6. Јелена Калајџија (Бијељина) – Забрањена репродукција по Магриту на домаћи начин – шифра Огњена кокош

  7. Немања Киџин (Београд) – Нужда – шифра Нмск

  8. Вања Лемински (Ниш) – Сећате ли се оне – шифра Црта

  9. Марија Марковић (Крагујевац) – Мати – шифра Вресак

  10. Љиљана Маџар Стојковић (Нови Сад) – Шешир за Ђурђинку – шифра Модискиња

  11. Татјана Милановић (Јагодина) – Племња – шифра Снег

  12. Oливера Митић (Смедерево) – Два динара – шифра 0708998

  13. Драгана Мрђа (Нови Београд) – Тајна девојачке собе – шифра Ингерина

  14. Александар Петровић (Београд) – На правом месту у право време! – шифра Писац иза огледала

  15. др Марјан УрекарПринцеза светла – шифра ZX Spectrum

  КЊИЖЕВНА КРИТИКА:

  1. добитник Књижевне награде “Андра Гавриловић 2021” за књижевну критику

  Стефан Младеновић (Јагодина) – Табашевићев „роман без Романа”: „Тихо тече Мисисипи” као историографска метафикција (Владимир Табашевић “Тихо тече Мисисипи”, Београд: Лагуна, 2015) – шифра Дено

  2. Јелена Вукотић (Ваљево) – Бранковићи и савремени историјски роман (Љиљана Шарац „Опет сам те сањао“ Београд: Evro book, 2015. и „Ђурђевим стопама“, Београд: Лагуна, 2021) – шифра Мансарда

  3. Јелена Маринков (Кикинда) – Приповедач грли заборав (Ото Хорват „Као Целанови љубавници“, Нови Сад: Академска књига, 2016) – – шифра Мирабо

  4. др Слађана Миленковић (Сремска Митровица) – Mетафизика зла (Филип Дaвид „Кућa сeћaњa и зaбoрaвa“, Бeoгрaд: Лaгунa, 2014) – шифра Жива реч

  5. Ленка Настасић (Стапар, Сомбор) – Епилог једног безумља (Ђорђе Лебовић „Semper idem“, Београд: Лагуна, 2016) – шифра Калеидоскоп

  6. Катарина Савковић (Ковачевац, Младеновац) – „Четврта сестра“ Јануша Гловацког: слика савремене епохе (Јануш Гловацки „Четврта сестра“, Београд: Архипелаг) – шифра Еуридика

  2022 уручене награде

  УРУЧЕНЕ НАГРАДЕ 

  „АНДРА ГАВРИЛОВИЋ” за 2021.

  И ПРЕДСТАВЉЕН ЗБОРНИК „ЦРТЕ И РЕЗЕ 1

  Лауреатима Књижевне награде „Андра Гавриловић“ за прозно стваралаштво у 2021. Александру М. Арсенијевићу, књижевнику и преводиоцу из Београда, за приповетку Записи брата Епифанија на белинама хербаријума манастирског баштенског биља и Стефану Младеновићу, професору књижевности из Јагодине, за књижевну критику Табашевићев „роман без Романа”: „Тихо тече Мисисипи” као историографска метафикција. на свечаности у Свилајнцу 13.04.2022. (среда) уручене су награде.

  Госте је поздравила и повеље победницима предала мр Јелена Томић, директор РБС, заједно са др Дарком Јевтићем, испред Општине Свилајнац, која је и покровитељ Књижевне награде.

  У име свих аутора, а и награђених изузетно надахнутом благодарственом беседом захвалио је Александар М. Арсенијевић.

  Присутнима су се обратили и чланови жирија. др Владан Бајчета и Оливера Мијаиловић, освртом на радове приспеле на Конкурс и Саопшењем жирија, као и технички уредник конкурса Богдан Панајотовски.

  Уследила је промоција Зборника изабраних радова са конкурса под називом “Црте и резе 12”. У овом избору заступљен је двадесет и један аутор. Учешћем књижевника заступљених у овом избору на најлепши начин је јавности и присутној публици представљен зборник.

  Одломке из својих приповедака прочитале су Драгана Мрђа (Београд) Тајна девојачке собе, Оливера Митић (Смедерево-Београд) Два динара, а свој рад из области књижевне критике су представили првонаграђени Стефан Младеновић и Јелена Вукотић (Ваљево) која је радом Бранковићи и савремени историјски роман о романима Љиљане Шарац.

  По завршетку промоци