2020

UncategorizedУреди

САОПШТЕЊЕ ЖИРИЈА

„Ресавска библиотека“ у Свилајнцу је расписала 11. Књижевни конкурс “Андра Гавриловић” 2020. године за књижевно стваралаштво на српском језику. У складу са пропозицијама Књижевног конкурса, своје необјављене радове – приповетке и књижевне критике аутори су слали под шифром током два месеца, од 4. новембра до 31. децембра 2020.

Жири Књижевне награде радио је у саставу : Татјана Јанковић, писац, главни и одговорни уредник часописа „Кораци“ (Крагујевац), др Владан Бајчета, научни сарадник Института за књижевност и уметност у Београду и Оливера Мијаиловић, библиотекар у „Ресавској библиотеци“.

На конкурс су приспели радови 151 аутора из Македоније, Црне Горе, Републике Српске, Федерације БиХ-а, Словеније, Србије, али и писаца из дијаспоре. Већини аутора привлачнија је била приповетка, па је Жири имао могућност да прочита 135 радова, а у области књижевне критике њих 18. Неколико аутора огледали су се у обе категорије и доставили су и приповетке и есеје, огледе, односно књижевне критике.

Жири је, испуњавајући улогу уредника, вредновао и издвојио за објављивање у Зборнику изабраних радова са Књижевног конкурса „Црте и резе 11“ прозне радове двадесетчетворо писаца.

У ужем избору за награду међу приповедачима издвојена су остварења троје аутора : приповетка Брацо Владимира Митровића (шифра Комар), Argania spinosa Бојана Кривокапића (шифра Стара леса) и Чарапе од милион милијарди милиона Марије Алемпијевић (шифра Пелагија), чији је рад награђен. Победнчки рад је добро вођена кратка прозна форма која третира деведесете године, успевајући да не склизне у сентименталност, патетику и самосажаљење, а задржавајући топлину и мекоћу.

У Зборнику ће бити објављена четири рада у категорији књижевне критике. Својим дометима издвојио се рад др Владимир Вукомановића Растегорца (шифра Гап) Над црном рупом – Белешке о смислу песме „гап” у  „Црвеној  планети“ Горана Коруновића (Горан Коруновић, „Црвена планета“, Београд, Контраст издаваштво, 2014.) као врло добро постављена и исто тако изведена критичка студији о једном аспекту поезије Горана Коруновића. Жири као посебну вредност, овог јединственог текста, истиче избор теме, надахнуто писање и стилску доследност.

Свечаност поводом доделе награда добитницима и промоција Зборника “Црте и резе 11” одржаће се у марту 2021. године у Свилајнцу у зависности од епидемиолошке ситуације (датум ће бити накнадно саопштен).

У Свилајнцу, 01.02.2021.

Најуспешнији радови који ће бити објављени у зборнику „Црте и резе 11“ са Књижевног конкурса „Андра Гавриловић“ за 2020. годину, постављени у PDF-u на овом блогу односно на сајту Ресавске библиотеке http://www.resavskabiblioteka.rs

ПРИПОВЕТКА:

1. добитник Књижевне награде “Андра Гавриловић 2020” за приповетку

Марија Алемпијевић (Лучани) – Чарапе од милион милијарди милиона

2. Момчило Бакрач (Врбас) – Георгијусов коњиц и ала

3. Милан Д. Воркапић (Врњачка Бања) – Дан када је умрла Нада

4. Милана Грбић (Кикинда) – Београд

5. Виолета Ивковић (Београд) – Кашичица

6. Милан Јанковић Сатријани (Пожаревац) – Милун(ка)

7. Чедомир Јанчић (Сомбор) – Ноктурно

8. Горан Јовановић (Бар) – Жермин Жибао

9. Миодраг Којадиновић (Београд) – Драшко га није видео

10. Бојан Кривокапић (Нови Сад) – Argania spinosa

11. др Катарина Кукурузовић (Београд) – Свила боје меда

12. Радисав Марјановић (Чачак) – Воденички концерт за дуваче и перхусионисте у C -duru

13. Владимир Митровић (Крагујевац) – Брацо

14. Петра Нешић (Ниш) – Гостинка

15. Лазар Павловић (Београд) – Недеља

16. Јелена Палигорић Синкевић (Београд) – Први дан на обали

17. Бранка Селаковић (Београд) – Arhe

18. Љиљана Д. Ћук (Београд) – Пси

19. Катарина Фиаменго Алиспахић (Нови Београд) – Субота

20. Љиљана Фијат (Нови Сад) – Једна од 39.575.515.125 жена на свету

КРИТИКА:

1. добитник Књижевне награде “Андра Гавриловић 2020” за књижевну критику

др Владимир Вукомановић Растегорац – Над црном рупом – Белешке о смислу песме „гап” у Црвеној планети Горана Коруновића (Горан Коруновић, Црвена планета, Београд, самиздат едиција Caché, 2014.)

2. Невена Станојевић – Безимени Арапин – Слика Другог у Даудовом роману Мерсо-контра истрага (Камел Дауд, Мерсо контра-истрага, Нови Сад, Академска књига, 2015.)

3. Бошко Ломовић – Скоројевићсство  у нашем говору

4. Милан Громовић – Иза огледала самопорицања (Мило Ломпар, Дух самопорицања – У сенци туђинске власти, Еvro-Giunti, Београд, 2013. и Повратак српском становишту, Catena mundi, Београд, 2013.)Оставите коментар

РЕСАВСКА БИБЛИОТЕКА У СВИЛАЈНЦУ

UncategorizedУреди

расписује 11. књижевни конкурс „Андра Гавриловић 2020“ за књижевно стваралаштвo на српском језику у две области:

приповетка

књижевна критика (осврти, прикази, есеји, а односе се на дела објављена од 2000. године до данас).

Услови конкурса:

– На конкурс слати радове који нису објављени (ни у електронскоj форми). Oбим рада код приповетке је 3-10 страна (од 5000-20000 карактера са размаком), а код књижевне критике (приказ, критика од 4500-10000 карактера, есеј 15000-20000 карактера)


– Учесници шаљу 1 (један) рад (у оквиру једне области)

– Рад се обавезно потписује шифром

– Уколико аутор шаље и приповетку и критику оба рада потписује истом шифром;

Аутори шаљу на конкурс 2 (два) документа:

  1. у првом је рад потписан шифром
  2. а у другом је шифра и њено разрешење: име и презиме аутора, адреса становања, број телефона – фиксног и мобилног и e-mail;

Адреса за слање радова је andragavrilovic@gmail.com.

Конкурс је објављен на сајту Ресавске библиотеке и на блогу књижевне награде  https://andragavrilovic.wordpress.com/

Жири у саставу Татјана Јанковић, писац и главни и одговорни уредник часописа „Кораци“, др Владан Бајчета из Инстутута за књижевност и уметност и Оливера Мијаиловић, библиотекар РБС направиће избор најуспешнијих радова. Издвојени радови биће штампани у зборнику „Црте и резе 11“.

Резултати конкурса биће саопштени јавности током фебруара 2021. године. Уследиће објављивање Зборника, његова промоција и додела награда у складу са мерама заштите и епидемилошком ситуацијом.

Награда „Андра Гавриловић“ додељује се равноправно у обе категорије, а састоји се од повеље, новчаног износа и објављивања рада у Зборнику.

Конкурс је отворен до 31.12.2020. г.