2019

САОПШТЕЊЕ ЖИРИЈА

„Ресавска библиотека“ у Свилајнцу је 2019. године расписала десети конкурс за награду “Андра Гавриловић“, која се додељује за књижевно стваралаштво на српском језику. Своје необјављене радове: приповетке и књижевне критике аутори су слали електронском поштом, под шифром, од краја октобра до краја децембра 2019. године.

Стални жири Књижевне награде радио је у саставу : Татјана Јанковић, писац, главни и одговорни уредник часописа „Кораци“ (Крагујевац), Миломир Гавриловић, књижевни критичар (Београд) и Оливера Мијаиловић, библиотекар у „Ресавској библиотеци“. На конкурс је своје радове послало 117 аутора из Велике Британије, Немачке, Словеније, Француске, Канаде, Хрватске, Македоније, Црне Горе, Републике Српске, Босне и Херцеговине и Србије. Као и претходних година, приповетка је била заступљенија, на конкурс је приспело 106 радова, а у области књижевне критике било их је 18.Поједини аутори послали су радове у обе категорије.

Жири је издвојио за објављивање у Зборнику изабраних радова са књижевног конкурса „Црте и резе 10“ остварења 21 аутора.

Приповедачи су се одазвали, уз поштвање услова конкурса (ограничење у обиму књижевног дела и др.) и доставили тематски и жанровски различита остварења. Један број аутора је настојао да своју прозу конципира тежећи најсавременијим прозним струјањима, градећи занимљива прозна остварења у духу постмодернизма, надреализма и научне фантастике. Средишња тема је човек и трагање за његовим бићем, или догађај који често разара установљени временски контекст. Фабула је код појединих приповедача у другом плану и неразвијена је. Неке од запаженијих приповедака написане су стилом и приповедним поступцима који на ефектан начин репрезентују данашњу прозу и њена стремљења. Поједини аутори су испољили доста умешности и успели су у свом настојању да причу искажу топло и емотивно, на малом простору.

Жири је најпре издвојио шири избор радова за објављивање у Зборнику, поштујући своју уредничку улогу. У ужи избор за награду међу приповедачима издвојена су остварења четворо аутора : Александре Батинић (шифра Апеирон), Ане Марије Д. Грбић (шифра Лонгитуда), Жељка Марковића (шифра Алма Монс) и Шимона Цуботе (шифра Бергман 29). Истичући да су у питању нијансе, готово равноправно, жири је у најужи избор поставио прозу Жељка Марковића приповетку Козловљев ефекат и првонаграђени рад Шимона Цуботе приповетку Рејкјавик. Награђени аутор је представио свет кроз однос ониричких и психолошко-болесничких визија, уз перспективу емотивно поремећених или уздрманих ликова, и могућност текста у тексту. Сама идеја да је све на овом свету немотивисано повезано, а у овој причи, да нечија жудња може изменити стварност неке друге, напознате, особе, уверљиво је представљена кроз понирање у нестабилне перспективе ликова. Приповедање засновано на представљању унутрашњих стања ликова упућује читаоца на промишљање о њиховим судбинама и емоцијама. Приповетка не представља логичан свет, ни логичне везе, већ оне односе које приповедач осећа и претпоставља, који нису засновани у реалности, већ само у крхој људској психи.

У области књижевне критике за објављивање у Зборнику издвојена су четири рада, а у најужем избору за награду нашли су се радови Данице Ђокић (шифра Анабел Ли), Невене Гвозденовић (шифра Кафкијански простори) и Надежде Пурић Јовановић (шифра Лукови). Жири је једногласно као првонаграђени издвојио рад „Арзамашко лудило“ аутора Данице Ђокић. Рад о роману Иване Димић, по оцени Жирија је комплетан, заокружен, критички есеј, уједначеног израза, написан динамично, течно, прецизно и одмерено и са јасним и доследним ставом аутора који је исказан у завршници текста.

Свечаност поводом доделе награда добитницима и промоција Зборника “Црте и резе 10” одржаће се у марту 2020. године у Свилајнцу (датум ће бити накнадно саопштен).

У Свилајнцу, 01.02.2020.

Најуспешнији радови који ће бити објављени у зборнику „Црте и резе 10“ са књижевног конкурса „Андра Гавриловић“ за 2019. годину:

 

ПРИПОВЕТКА:

  1. Шимон Цубота (Београд) – Рејкјавик
  2. Жељко Марковић (Нови Сад) – Козловљев ефекат

3. Ана Марија Д. Грбић – Једна необична вест

4. Александра Батинић (Смедеревска Паланка) – Уторак

5. Марјан Урекар (Нови Сад) – Петеров зид

6. Тања Ђурђевић (Ваљево) – Путовање кроз зид

7. Љиљана Д. Ћук (Београд) – Time Management

8. Марина Анђелковић (Младеновац) – Надимак

9. Маријана Чанак (Нови Сад) – Учитељица и њена деца

10. Милан Вурдеља (Адашевци) – Благдан

11. Јагода Никачевић (Нови Београд) – Љубичасте пахуље

12. Димитрије Буквић (Београд) –Други Давидов долазак

13. Маргит Ђурин (Зрењанин) – Ципеле од сомота

14. Александар Петровић (Београд) – Ванила

15. Никола Петровић (Београд) – Тежина угашене звезде

16. Виолета Ивковић (Београд) -Вешерница

17. Јанко Јелић (Никшић) -Прва љубав

КРИТИКА :

  1. Даница Ђокић (Јагодина) – Арзамашко лудило, („Арзамас“, Ивана Димић, Лагуна, Београд, 2016. год.)
  2. Невена Гвозденовић (Београд) – Песник ватре – митски песник српске лирике – Певање и мишљење Бранка Миљковића
  3. Надежда Пурић Јовановић (Нови Београд) – Аутобиографија незаштићене – уметност приповедања у роману „Ако дуго гледаш у понор“ Енеса Халиловића
  4. Милан Суботић (Сремска Митровица) – Алтернативна историја као вид тумачења историје – (Савременици Првог Светског рата у делу „Човек који је убио Теслу“ Горана Скробоње)

 

Ресавска библиотека

расписује 10. књижевни конкурс „Андра Гавриловић 2019“ за књижевно стваралаштвo на српском језику у две области:

приповетка
књижевна критика (осврти, прикази, есеји, а односе се на дела објављена од 2000. године до данас).

Услови конкурса:

– На конкурс слати радове који нису објављени (ни у електронскоj форми). Препоручени обим рада код приповетке је 3-10 страна (од 5000-20000 карактера са размаком), а код књижевне критике (приказ, критика од 4500-10000 карактера, есеј 15000-20000 карактера)
– Учесници шаљу 1 (један) рад (у оквиру једне области)

– Рад се обавезно потписује шифром

– Уколико аутор шаље и приповетку и критику оба рада потписује истом шифром;

Аутори шаљу на конкурс 2 (два) одвојена мејла: у првом рад (у прилогу-атачменту) потписан шифром, а у другом, одвојеном „писму“-документу потребно је написати шифру и њено разрешење: име и презиме аутора, адресу становања, број телефона – фиксног и мобилног и e-mail;

Адреса за слање радова је andragavrilovic@gmail.com.

Конкурс је објављен на сајту Ресавске библиотеке и на блогу књижевне награде andragavrilovic.wordpress.com

Жири у саставу Татјана Јанковић, писац и главни и одговорни уредник часописа „Кораци“, Миломир Гавриловић, књижевни критичар и Оливера Мијаиловић, библиотекар РБС направиће избор најуспешнијих радова. Издвојени радови биће штампани у зборнику „Црте и резе 10“.

Резултати конкурса биће саопштени јавности почетком фебруара 2020. године. Добитницима ће бити свечано уручене наградe на књижевном сусрету у Свилајнцу, средином марта 2020. на коме ће бити и промовисан Зборник.
Награда „Андра Гавриловић“ додељује се равноправно у обе категорије, а састоји се од повеље, новчаног износа и објављивања рада у Зборнику.

Конкурс је отворен до 25.12.2019. г.

 

За информације и друга потребна обавештења обратити се Ресавској библиотеци у Свилајнцу 035/321-531 или на e-mail: andragavrilovic@gmail.com.