2016

 

СВЕЧАНОСТ ПОВОДОМ ДОДЕЛЕ

НАГРАДЕ „АНДРА ГАВРИЛОВИЋ” за 2016.
И ПРОМОЦИЈЕ 8. ЗБОРНИКА

У понедељак 27.03.2017. осми пут је Ресавска библиотека у Свилајнцу доделила Књижевну награду „Андра Гавриловић 2016“ за прозно стваралаштво. На свечаности у Центру за културу у Свилајнцу, уручена је повеља за најбољу приповетку Младену Шљивовићу из Зајечара, а за најбољу књижевну кртику Даници Савић из Тополе. На овом књижевном сусрету осим првонаграђених учествовало је још петоро аутора, а пригодну реч о конкурсу изговорили су и чланови жирија. Промовисан је зборник изабраних радова са конкурса “Црте и резе 8”.

Скуп је поздравила директор Ресавске библиотеке Свилајнац, мр Јелена Томић

Чланови трочланог жирија такође су се обратили присутнима.

Мирко Демић, председник жирија, књижевник и директор Народне библиотеке „Вук Караџић“ у Крагујевцу, изнео је добре стране, али и примедбе на радове приспеле на конкурс. Наговестио је новине које би освежиле досадашњи концепт конкурса.

Гојко Божовић, књижевни критичар, оснивач и главни уредник издавачке куће „Архипелаг“, говорио је о “новим гласовима” који се ево чују и путем овог конкурса у нашој књижевности.

Оливера Мијаиловић, библиотекар у Ресавској библиотеци у Свилајнцу, истакла је значај повезивања књижевности и технологија у овом случају појављује се Зборник радова, али сви контакти и комуникација одвијају се електронским путем и уз помоћ веома посећеног блога књижевне награде.


Покровитељ књижевне награде је Општина Свилајнац.
Заменик председника општине Свилајнац Драгана Радевић је лауреатима уручила повеље.


Младен Шљивовић је прочитао одломке из првонаграђене приповетке Викторова љубав.

Даница Савић је публици говорила о концепту свог рада Сестра или конфликт архаичног и савременог о роману Давида Албахарија “Брат”.

Александар Живковић (Крагујевац) је прочитао одломак из приповетке Старчево писмо.

Тања Милутиновић (Београд) је заступљена у Зборнику приповетком Арена из које је прочитала одабрани одломак.

Александар Стаменковић (Крагујевац) је написао критику о роману Милице Миленковић Homunculi из које је прочитао делове.

Милана Грбић (Кикинда) је прочтала одломке из своје приповетке Лаку ноћ, докторе, и срећна Нова година унапред.

Милош Јововић (Београд) је ове године заступљен у избору радова приповетком Твој покојни отац. Публици је читао делове по избору.

Додела Књижевне награде „Андра Гавриловић 2016“ и промоција Зборника „Црте и резе 8“

Књижевна награда “Андра Гавриловић”  за 2016., коју додељује за прозно стваралаштво Ресавска библиотека у Свилајнцу, биће уручена добитницима на свечаности у Свилајнцу, 27.03.2017. у 19 и 30 часова.

                           

 

Младен Шљивовић (Зајечар) је освојио награду за приповетку Викторова љубав, а Даница Савић (Топола) за књижевну критику Сестра или конфликт архаичног и савременог. Награду чини повеља и новчани износ.

У наставку програма бити представљен Зборник “Црте и резе 8 – избор радова са овог књижевног конкурса. Осим првонаграђених своје прозно стваралаштво ће представити публици и аутори заступљени у Зборнику Милош Јововић (Београд), Александар Живковић (Крагујевац), Тања Милутиновић (Београд), Милана Грбић (Кикинда), Александар Стаменковић (Крагујевац). О конкурсу и Зборнику говориће чланови жирија Мирко Демић, књижевник , Гојко Божовић, књижевни критичар и уредник, и Оливера Мијаиловић, библиотекар.

Позивамо и остале ауторе, као и све заинтересоване да присуствују овом књижевном сусрету .

Саопштење жирија Књижевне награде “Андра Гавриловић 2016”

Ресавска библиотека у Свилајнцу додељује Kњижевну награду “Андра Гавриловић“ и расписала је у 2016. осми конкурс за прозно стваралаштво на српском језику. Приповетке и књижевне критике аутори су слали у електронској форми под шифром од октобра до краја децембра 2016. год.

Стални жири Књижевне награде радио је у саставу : Мирко Демић, књижевник и уредник (председник) и Гојко Божовић, књижевни критичар, и Оливера Мијаиловић, библиотекар (професор књижевности) (чланови жирија). На конкурс је 118 аутора послало своје радове, књижевна критика је била мање заступљена са 18 радова у односу на приповетку 100 радова.

Жири је читајући и вреднујући радове издвојио 28 прозних дела за објављивање у Зборнику изабраних радова са књижевног конкурса „Црте и резе 8.“

Одлика овогодишњег конкурса је велика неуједначеност, шаренило међу приспелим радовима, што није истовремено значило и квалитет. Мањи број радова се наметнуо и блеснуо. Сам избор радова за Зборник, али и одлука о победнику, одвијала се усаглашавањем мишљења, мали број остварења је издвојен једногласно.

Радови приповедача могли су се раздвојити у неколико скупина. Једна група аутора (вероватно због писца чије име носи књижевна награда) нуде реалистичку приповетку XIX века, са елементима фолклора и митског, на овај начин учествује на конкурсу, чак и више година заредом. У другој групи су аутори који се везују за теме и догађаје о којима је већ довољно речено на овај начин и оваквим средствима (тема Голог Отока, ратова Првог, Другог светског…). Опет, известан број приповедача тражи занимљив приповедачки поступак покушавајући да се поиграва формом (епистоларна, дневничка…), али тај труд не доноси увек помаке и углавном се остаје у клишеу. Жири је поштујући свој вишегодишњи принцип приступио сваком остварењу појединачно и издвојио за објављивање и награђивање радове оних аутора који су имали причу, најоригиналнији приповедачки поступак , или прозу која не доноси новину, али је добра и може да буде занимљива читаоцу.

У ужем избору за награду нашло се пет приповедака : Викторова љубав (шифра Азарело), аутор је Младен Шљивовић (Зајечар), Жена црвене косе (шифра Путник 123), Бранислав Банковић (Младеновац), Крушка (шифра Татабрада) Дејан Андрејић (Крушевац), Шести сахат (шифра Атанас Латас) Тихомир Стевановић (Младеновац) и Твој покојни отац (шифра 160327) Милош Јововић (Београд). Жири је равноправно разматрао радове у ужем избору и за нијансу издвојио радове под шифром Азарело и Путник 123. Између ова два рада једногласно је одлучио да награда “Андра Гавриловић 2016” за приповетку припадне Младену Шљивовићу за приповетку Викторова љубав .

У области књижевне критике радови су се односили на поједине ауторе који су везани за крај у коме критичар живи и ствара. Мањи број радова односио се на значајнија дела домаће и стране књижевности. Жири је за објављивање у Зборнику издвојио шест радова, у најужем избору за награду разматрана су два рада Сестра или конфликт архаичног и савременог, аутора Данице Савић (Топола), (шифра Аухрена) и Oсама Владимира Кецмановића у нутрини омаме, Александре Пауновић (Лесковац), (шифра Звездана). Жири је после разматрања оба рада књижевну награду „Андра Гавриловић 2016“ за област књижевне критике доделио Даници Савић из за рад о роману Брат, Давида Албахарија под називом Сестра или конфликт архаичног и савременог, са образложењем да рад покреће и проблематизује већи број питања, наговештавајући и дајући назнаке за тумачења романа са више аспеката.

Награде добитницима и промоција Зборника “Црте и резе 8” одржаће се у Свилајнцу крајем марта 2017. год.  (датум ће бити накнадно саопштен).

У Свилајнцу,   06.02.2017.г.

 

Мирко Демић, председник жирија

Гојко Божовић и Оливера Мијаиловић, чланови жирија

 

Најуспешнији радови који ће бити објављени у зборнику „Црте и резе 8“ са књижевног конкурса „Андра Гавриловић“ за 2016. годину:

 

Приповетка:

Младен Шљивовић (Зајечар) – Викторова љубав

Андрејић Дејан (Крушевац) – Крушка

Илија Бакић (Београд) – Двобој у подне

Момчило Бакрач (Београд) – Господин Пацо

Бранислав Банковић (Младеновац) – Жена црвене косе

Димитрије Буквић (Београд) – Дете у ауту

Милана Грбић (Кикинда) – Лаку ноћ, докторе, и срећна Нова година унапред

Горан Ђорђевић (Ниш) – Граница

Маргит Ђурин (Зрењанин) – Породично наслеђе од бабе и деде

Александар Живковић (Крагујевац) – Старчево писмо

Виолета Ивковић (Београд) – Фотографија

Наталија Јаковљевић (Београд) – Муж

Милош Јововић (Београд) – Твој покојн и отац

Душан Мијаиловић Адски (Ниш) – (Од)јек касне спознаје

Стамен Миловановић (Ниш) – Инаџија

Тања Милутиновић (Београд) – Арена

Душко Мрђа (Бањалука) – Дан који никад није прошао

Иван Новчић (Краљево) – Рупа од храстове коре

Животије Поповић Поп (Скорица, Ражањ) – Плодови ватре

Славиша Радовановић (Пожаревац) – Прича о црном

Милош Симић (Крагујевац) – Уметност празнине

Тихомир Стевановић (Младеновац) – Шести сахат

 

Књижевна критика:

Даница Савић (Топола) – Сестра или конфликт архаичног и савременог (Давид Албахари, Брат, Стубови културе, Београд, 2008)

Милица Вучковић (Ниш) – Стварност БЕСАНИХ (Горан Стојичић, Бесани, збирка прича, Аmmonite, Београд 2016)

Александра Павловић (Алексинац) – Очи несувислог преображаја (Никола Теофиловић, Стрелци из магле, СКЦ, Крагујевац, 2016)

Александра Пауновић (Лесковац) – Осама Владимира Кецмановића у нутрини омаме (Владимир Кецмановић, Осама, Лагуна, Београд, 2015)

Александар Стаменковић (Крагујевац) – Архетип у роману HOMUNCULI Милице Миленковић (Милица Миленковић, Homunculi, КЦ Сврљиг и КК „Бранко Миљковић“ Књажњвац, 2010)

Милан Суботић (Сремска Митровица) Лескино лишће (Љубав душе према бајковитој природи у збиркиВилина планинаТамаре Лујак) (Тамара Лујак, Вилина планина, КК „Бранко Миљковић“, Књажевац, 2006)

8. КЊИЖЕВНИ КОНКУРС “АНДРА ГАВРИЛОВИЋ” 2016.

за прозно стваралаштво на српском језику расписује

“Ресавкса библиотека” у Свилајнцу

На конкурс слати необјављене приповетке и књижевне критике (осврте, приказе, есеје, који се односе на дела објављена после 2000. године).

Учесници на конкурс шаљу радове на адресу:

andragavrilovic@gmail.com. У истом e-mail-у послати два документа:

  1. у првом свој прозни рад откуцан ћириличним фонтом и потписан шифром;

  2. у другом документу навести шифру и њено разрешење. Разрешење треба да садржи: име и презиме, адресу становања, број телефона – фиксног и мобилног , е-маил адресу и краћу биобиблиографију.

Аутори шаљу један прозни рад. Уколико желе да пошаљу и једну приповетку и једну критику радове потписују истом шифром.

Жири у саставу Мирко Демић, Гојко Божовић и Оливера Мијаиловић одабраће победнике и сачинити избор најуспешнијих радова који ће бити штампани у Зборнику.

Награда се додељује равноправно у обе категорије, састоји се од повеље и новчаног износа и објављивања рада у Зборнику „Црте и резе 8“.

Конкурс је отворен до 25.12.2016. г.

Резултати конкурса биће саопштени јавности у фебруару 2017. године.

Добитницима ће бити свечано уручене награде на књижевном сусрету, на коме ће бити промовисан Зборник „Црте и резе 8”, у Свилајнцу у марту 2017. Сви учесници конкурса чији радови буду објављени добијају ауторске примерке, као и библиотеке у местима где они живе и стварају.

За нформације и потребна обавештења обратити се Ресавској библиотеци 035/321-531, 323-272 или на е-mail:

andragavrilovic@gmail.com