2015

4. ДОДЕЉЕНА

НАГРАДА „АНДРА ГАВРИЛОВИЋ” за 2015.
на свечаности у Свилајнцу

k

Ресавска библиотека у Свилајнцу је у среду, 06.04.2016. седми пут доделила Књижевну награду „Андра Гавриловић 2015“ за прозно стваралаштво. На свечаности у Центру за културу у Свилајнцу, уручена је повеља за најбољу књижевну критику Миломиру Гавриловићу из Београда, док је Љиљана Малетин Војводић из Новог Сада, добитница награде за најбољу необјављену приповетку, поздравила скуп пригодним писмом. На књижевној вечери чланови жирија и присутни аутори представили су јавности и публици Зборник изабраних радова са конкурса „Црте и резе 7“.

a

У име домаћина, најпре се обратила ,директор Ресавске библиотеке Свилајнац,  мр Јелена Томић истичући важност књиге и њену непролазну вредност, упркос савременим технологијама, као и значај писања и стварања аутора из свих делова света, заступљених у овогодишњем Зборнику.
Чланови трочланог жирија такође су се обратили присутнима. Гојко Божовић, председник жирија, књижевни критичар, оснивач и главни уредник издавачке куће „Архипелаг“, истакао је овогодишњи конкурс и Зборник као најуспешнији до сада. Посебан квалитет овогодишњег конкурса и је одазив већег броја младих аутора који су се представили изузетним остварењима у области књижевне критике и есејистике.

b

Мирко Демић, члан жирија, књижевник и директор Народне библиотеке „Вук Караџић“ у Крагујевцу, наставио је у овом тону истичући да су објављени радови, посебно ови у оквиру научне прозе најава бољих дана и доказ да има будућности за наше књижевно стварање.

v

Трећи члан жирија, Оливера Мијаиловић, библиотекар у Ресавској библиотеци у Свилајнцу, прочитала је Саопштење жирија.

g
Књижевну награду је као и претходних година подржала Општина Свилајнац.
У свечаном делу програма Повељу „Андра Гавриловић“ су победнику уручили председник жирија и директор библиотеке. Награду „Андра Гавриловић“ за 2015. годину за књижевну критику освојио је  Миломир Гавриловић из Београда за рад  ЕНЦИКЛОПЕДИЈСКА КОНЦЕПЦИЈА КИШЕ И ХАРТИЈЕ ВЛАДИМИРА ТАСИЋА : ПОСТУПЦИ, ИСХОДИШТА.

d

Награду „Андра Гавриловић“ за 2015. годину за приповетку СКРИК освојила је Љиљана Малетин Војводић, из Новог Сада, професор у Карловачкој гимназији, писац и аутор дела из концептуалне књижевности. Публика је упозната са стваралаштвом ауторке, прочитано је писмо којим је поздравила скуп јер је због свог боравка у Финској била спречена да присуствује промоцији, а одломак из њене приповетке прочитала је Марина Милетић, професор.
У име учесника конкурса и награђених захвалио је Миломир Глигоријевић и изнео основне поставке свог рада.

đ

Миломир Гавриловић

Добитник награде је на докторским је студијама на Филолошком факултету. Објављује критику и радове из области књижевне историје у научним часописима за књижевност, уметност и културу. Области његовог проучавања су: однос књижевности и мита, теоријске поставке и генеза поезије XX века, теорија фантастике, постмодерна књижевност, поетике авангардних уметности, однос књижевности и других медија, попут филма, стрипа, позоришта. Учестввовао је на домаћим и међународним научним скуповима. Живи и ради у Београду.

Тиме је почело представљање радова из Зборника „Црте и резе 7“.
У наставку програма свој рад ПИТАЊЕ ИДЕНТИТЕТА У ДРАМИ АМЕРИКА, други део, Биљане Србљановић, представила је Катарина Савковић из Ковачевца, апсолвент Филолошког факултета у Београду, ово је њен први објављен рад. Подручја њених интересовања су: српска књижевност пре свега (нарочито драма), али и светска књижевност у контексту српске књижевности, као и компаративни приступи књижевности са другим уметностима (позориште, филм). Живи у Ковачевцу код Младеновца.

ž

Катарина Савковић

Јован Марковић је говорио о свом раду ЉУБАВ И ЧИТАЊЕ у коме се бавио романом Горана Петровића Ситничарница код срећне руке. Основне и мастер студије завршио је на Филолошком факултету, сада је на мастер студијама на ФДУ. Објављивао је у часописима, излагао на трибинама и конференцијама. Бави се писањем есеја на тему књижевности и филма, писањем прозе и поезије, као и филмских сценарија.

z

Јован  Марковић

Драгић Цвјетиновић је прочитао одломке из приповедака које су ушле у ужи избор за освајање награде: Владимира Сранисављевића Шаркаменца ПЕСМА (ИЗ) СНОВА, Зорана Шкиљевића ЧИТАНКА и своје приповетке ПРСТ У ОКО.Цвјетиновић је студирао српску и светску књижевност на Филолошком факултету. Бави се писањем, превођењем и педагошким радом. Објављивао кратку прозу и поезију у часописима и периодици. Уређивао студентски часопис Знак. Учесник је конкурса заступљен је и у антологијама, а коаутор је романа Castle of Fireflies (са Владимиром Wilovskim, 2014).

i

Драгић Цвјетиновић

Адријана Ранковић је прочитала одломак из свог рада СВЕТ У КЛУПКУ о приповеци НОКТИ, СОНА КИСЕЛИНА Владана Матијевића. Студент је Филолошког факултета у Београду, учесник конференција студената књижевности у Андрићграду и Загребу. Своје радове представила је на фестивалу ЧитамČitaš, као и у оквиру пројеката које организује Секција сценских уметности Филолошког факултета у Београду.

j

Адријана Ранковић

На књижевни конкурс „Андра Гавриловић“ 2015. Своје радове послало је 133 аутора из дијаспоре и региона. У избору радова са књижевног конкурса „Црте и резе 7“ објављено је на 274 стране пет књижевних критика и петнаест приповедака.
По завршетку промоције подељени су Зборници, уследило је упознавање и дружење аутора и неизоставно фотографисање као успомена на догађај.

l

3. Књижевна награда “Андра Гавриловић” 2015. за прозно стваралаштво биће уручена добитницима на свечаности у Свилајнцу, 06.04.2016. у 19 часова.
Љиљана Малетин Војводић (Нови Сад) освојила је награду за приповетку Скрик, а Миломир Гавриловић (Београд) за књижевну критику Енциклопедијска концепција Кише и хартије Владимира Тасића: поступци, исходишта.Награду чини повеља и новчани износ.
У наставку програма ће бити представљен Зборник “Црте и резе 7” – избор радова са књижевног конкурса. Осим првонаграђених своје прозно стваралаштво ће представити публици и аутори Јован Марковић (Београд) заступљен у Зборнику са књижњвном критиком Љубав и читање : превазилажење постмодерног осећања у Ситничарници код срећне руке, и приповедачи Драгић Цвјетиновић (Београд) приповетком Прст у око и Мирјана Милошевић (Крагујевац) краћом причом Нема прича. Позивају се да узму учешћа и остали аутори који буду у прилици да присуствују промоцији.
О конкурсу и зборнику говориће Гојко Божовић, књижевни критичар и уредник, председник жирија и Мирко Демић, књижевник, члан жирија.
Заинтересовани ће моћи да на овом блогу  преузму Зборник у PDF-u или “djvu” формату после промоције.

                                korica 2015 stampa

2.Саопштење жирија “Андра Гавриловић 2015”

Kонкурс “Андра Гавриловић“ за прозно стваралаштво на српском језику, расписан је крајем октобра 2015.г. , а био је отворен за слање радова у електронској форми до краја децембра.
Жири који је у саставу Гојко Божовић, књижевни критичар, председник жирија, Мирко Демић, књижевник и Оливера Мијаиловић, професор књижевности, вредновао је и издвојио најуспешније прозне радове за објављивање у Зборнику “Црте и резе 7”.
Конкурс већ неколико година окупља прозне писце са ових простора, као и оне ауторе који у расејању стварају на српском језику. Радове на конкурс послало је 133 аутора, при чему је приповетка бројнија и заступљенија са 108 ауторских дела.
У области књижевне критике стигло је 25 радова. Жири жели посебно да истакне да је реч о вредним и значајним научним радовима, квалификованим и компетентним, који на примерен начин разматрају и вреднују књижевна дела из савремене српске књижевности. Аутори у својим радовима аналитички приступају књижевним делима, истражујући их и оцењујући, примењујући при томе зналачки различите аспекте и методе исптивања. Свакако да би из области критике било могуће издвојити и већи број радова који са правом заслужују да буду објављени. Намера је организатора књижевног конкурса, да у циљу подршке и неговања овој код нас скрајнутој и запустовљеној области науке о књижевности, објављује, из године у годину, и већи број радова него што их овај избор доноси.

У ужем избору, нашли су се радови петоро аутора који су и објављени у овом Зборнику. Књижевна критика троје аутора нашла се у најужем избору: Миломира Гавриловића (шифра Мелкијадес), Јована Марковића (шифра Наводник) и Адријане Ранковић (шифра Из боја). Жири истиче да су сва три рада подједнако вредна, али је за нијансу успешнији и добитник је награде “Андра Гавриловић 2015” Миломир Гавриловић из Београда за рад под називом Енциклопедијска концепција “Кише и хартије” Владимира Тасића.
Одзив приповедача био је знатан и ове године. Учествовали су писци из Лондона, Минхена, Париза…Приповедачи, нажалост, нису излазили из клишеа. Сем у тематској разноликости рефлексима догађаја из појединих историјских периода на овом тлу, већина је у реалистичком маниру пребирала по већ виђеној испошњеној и тегобној свакодневици. Немотивисани јунаци, који тумарају градовима без смисла, циља и разлога, са нејасном поруком шта се желело и питањем које се наметало и самом жирију: коме је намењена ова проза? али и ко би је и зашто читао? Било је вредних изузетака, али они су у мањини, где је прича успешно испричана до краја. Теме из прошлости, поједине историјске личности и догађаји, народна веровања, или савремени урбани миље, по правилу нам преноси свезнајући приповедач. Поједини прозаиста су доставили осмишљене, уједначене и довршене радове, а неки од њих су изашли из стереотипа смело показујући да могу и знају да створе особено приповедно дело. Жири је уочио ова настојања и за Зборник издвојио шеснаесторо приповедача.
У ужи избор издвојене су четири приповетке аутора Драгића Цвјетиновића (шифра Текла) Владимира Станисављевића Шаркаменца (шифра Резервна пошиљка), Зорана Шкиљевића (шифра Четврти новембар) и Љиљане Малетин Војводић (шифра Рејкјавик 101). Међу овим вредним радовима жири је једногласно одлучио да награда “Андра Гавриловић 2015” за приповетку припадне Љиљани Малетин Војводић из Новог Сада за приповетку Скрик.
Награде добитницима и промоција Зборника “Црте и резе 7” одржаће се у Свилајнцу крајем марта 2016. год.  (датум ће бити накнадно саопштен).
У Свилајнцу,   06.02.2016.г.
Гојко Божовић, председник жирија
Мирко Демић и Оливера Мијаиловић, чланови жирија

Најуспешнији радови који ће бити објављени у зборнику „Црте и резе 7“ са књижевног конкурса „Андра Гавриловић“ за 2015. годину:
Приповетка:
Љиљана Малетин Војводић (Нови Сад) – Скрик
Александар Станков (Ниш) – Мрак
Витомир Ћурчин (Зрењанин) – Не дај се, Јасна
Властимир Станисављевић Шаркаменац (Париз -Београд) – Песма (из) снова
Горан В. Ђорђевић (Ниш) – Међу капима кише
Драгић Цвјетиновић (Београд) – Прст у оку
Животије Поповић Поп (Скорица код Ражња) – Свилене бомбоне
Зоран Шкиљевић (Београд) – Читанка
Иван Дрнчула (Панчево) – Бојева глава
Милад Обреновић (Рогатица) – Албум
Милан Јовановић (Минхен) – Нешто си заборавио код мене
Милица Милетић (Лондон) – Мушкарци не плачу
Мирјана Милошевић (Крагујевац) – Нема прича
Невенка Бошњак-Чолић (Београд) – Последња молитва деспотице Јерине
Никица Банић (Инђија) – Лазин мрков
Тихомир Стевановић (Младеновац) – Умирање Ивана Бабејића
Књижевна критика:
Миломир Гавриловић (Београд) – Енциклопедијска концепција “Кише и хартије” Владимира Тасића (Киша и хартија, Владимир Тасић)
Адријана Ранковић (Лајковац) – Свет у клупку (Нокти, сона киселина, Владан Матијевић)
Јован Марковић (Велика Моштаница, Београд) – Љубав и читање (Ситничарница код срећне руке, Горан Петровић)
Катарина Савковић (Младеновац) – Питање идентитета у драми “Америка, други део” Биљане Србљановић (Америка, други део, Биљана Србљановић)
Милка Радуловић (Суботица) – Ипак памћење (Кућа сећања и заборава, Филип Давид)

1. РЕСАВСКА БИБЛИОТЕКА У СВИЛАЈНАЦУ

расписује 7. књижевни конкурс „Андра Гавриловић 2015“ за прoзно стваралаштво на српском језику :

приповетку и
– књижевну критику (осврти, прикази, есеји, а односе се на дела објављена од 2000. године до данас).
Награда се додељује равноправно у обе категорије, састоји се

од повеље и новчаног износа и објављивања рада у Зборнику

Црте и резе 7“.

На конкурс слати небјављиване радове .Учесници конкурса шаљу радове на адресу andragavrilovic@gmail.com. Потребно је послати 2 e-mail-a: у првом прозни рад откуцан ћириличним фонтом и потписан шифром. У другом e-mail-u навести шифру и њено разрешење : име и презиме, адресу становања, број телефона – фиксног и мобилног , e-mail адресу и краћу биобиблиографију.
Аутори шаљу један прозни рад. Уколико желе да пошаљу и једну приповетку и једну критику радове потписују истом шифром.

Жири у саставу Гојко Божовић, Мирко Демић и Оливера Мијаиловић одабраће победнике и сачинити избор најуспешнијих радова који ће бити штампани у Зборнику.
Конкурс је отворен до 25.12.2015. г.
Резултати конкурса биће саопштени јавности почетком фебруара 2016. године.
Добитницима ће бити свечано уручене наградe на књижевном сусрету, на коме ће бити промовисан Зборник „Црте и резе 7, у Свилајнцу средином марта 2016.
За нформације и потребна обавештења обратити се Ресавској библиотеци 035/321-531 или e-mail: andragavrilovic@gmail.com.