2014

3.У СВИЛАЈНЦУ СВЕЧАНО УРУЧЕНА КЊИЖЕВНА НАГРАДА „АНДРА ГАВРИЛОВИЋ „ за 2014. годину

Ресавска библиотека у Свилајнцу је шести пут доделила Књижевну награду „Андра Гавриловић 2014“ за прозно стваралаштво. На свечаности у Центру за културу у Свилајнцу, у понедељак, 30.03.2015.г. уручене су повеље првонаграђеним ауторима, др Милану Мицићу из Новог Сада и Бојани Герун из Крагујевца, за најбољу необјављену приповетку и књижевну критику на српском језику и представљен Зборник изабраних радова са конкурса „Црте и резе 6“.

IMG_5258 (800x600)

У име домаћина присутне је пригодним говором подсетила на дело Андре Гавриловића директор Ресавске библиотеке Свилајнац мр Јелена Томић. Чланови трочланог жирија такође су се обратили присутнима. Мирко Демић, председник жирија књижевник и директор Народне библиотеке „Вук Караџић“ у Крагујевцу, истакао је да конкурс непрестано узраста и да има све већи углед. Гојко Божовић, члан жирија, књижевни критичар, оснивач и главни уредник издавачке куће „Архипелаг“, указао је на значај овако конципираног конкурса и његове вредности. Трећи члан жирија, Оливера Мијаиловић, библиотекар у Ресавској библиотеци у Свилајнцу, прочитала је Саопштење жирија. Покровитељ Књижевне награде је као и претходних година Општина Свилајнац.

IMG_5230

У свечаном делу програма Повеље награђенима су уручили су председник жирија и директор библиотеке. Награду „Андра Гавриловић“ за 2014. годину за приповетку БЛУЗ АМЕРИЧКИХ ПИСАМА освојио је Милан Мицић, доктор историјских наука. Аутор двадесет и три књиге из историографије, историјске есејистике, документарне прозе, кратке прозе и поезије. Актуелно историографско дело Српско добровољачко питање у Великом рату 1914-1918. објавио је претходне године. Бави се темама везаним за историју колонизације Војводине у XX веку и српским добровољачким покретом у Првом светском рату. Добитник је наградe Милован Видаковић 2014. за најбољу кратку причу на српском језику, прве награде за кратку причу Вукашин Вуле Цонић у Лесковцу 2014.г., награде и Повељу Фондације Стеван Сремац 2015. Објавио је књиге кратке прозе Месец од венецијанског сапуна, Код живахног огледала. Члан је Друштва књижевника Војводине. Живи и ради у Новом Саду.

IMG_5256 (600x800)

Награду „Андра Гавриловић“ за 2014. годину за књижевну критику освојила је Бојана Герун из Крагујевца за рад У РОДНУ ГРУДУ СЕ НЕ МОЖЕ ДВАПУТ УЋИ ИЛИ ТРАУМА (НЕ) МОГУЋЕГ о роману Милана Кундере НЕЗНАЊЕ. Бојана Герун је студент докторских студија из српског језика и књижевности на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу. Стручне и научне радове објављује у периодици. Пише поезију и прозу. У књизи Хиландар, објављене су две приче са XII конкурса најлепших остварења за најкраћу кратку причу, Алма, Београд. Финалиста је 29. Фестивала младих песника Дани поезије у Зајечару 2014. Финалиста је књижевног конкурса за едицију Голуб, Градске библиотеке Карло Бијелицки у Сомбору, за необјављени рукопис прве књиге 2014.

У име учесника конкурса и награђених говорио је др Милан Мицић и прочитао своју приповетку, а ауторка Бојана Герун одломак из књижевне критике. Тиме је почело представљање радова из Зборника „Црте и резе 6“.

Као гост програма наступио је и Дамир Недић,из Крагујевца, пише поезију и приче. Прочитао је одломак из приповетке ФЛЕКА.

Милад Обреновић, афористичар, песник, хумористичар и сатиричар, и приповедач, заступљен је у Зборнику приповетком КОЊ. За ову прилику поздравио је скуп преневши домаћинима, ауторима и публици поздраве из Рогатице са Романије и пожелео успех конкурсу и убудуће.

lice1nalicje

На књижевни конкурс „Андра Гавриловић“ 2014. Пристигло је 104 рада од 96 аутора из дијаспоре и региона. Жири је изабрао за објављивање у Зборнику „Црте и резе 6“ 12 приповедака и 3 књижевне критике.

После промоције подељени су Зборници, уследило је дружење у пријатној и опуштеној атмосфери и неизоставно фотографисање.

IMG_5254 (800x600)

 

2.Саопштење жирија
Књижевне награде “Андра Гавриловић 2014”

6. Књижевни конкурс “Андра Гавриловић“ за доделу истоимене награде расписан је крајем октобра 2014.г. и закључен почетком јануара 2015.г. за прозно стваралаштво на српском језику за две форме: приповетку и књижевну критику.

На конкурс је пристигло 104 рада у електронској форми од 96 аутора из дијаспоре и региона. Жири у саставу Мирко Демић, књижевник, председник жирија, Гојко Божовић, књижевни критичар и Оливера Мијаиловић, професор књижевности као чланови жирија вредновао је и издвојио најуспешније радове за Зборник и књижевну награду.

У први круг жири је издвојио 7 књижевних критика и 24 приповетке (радови су добили по два или три гласа).

Проза коју су приповедачи понудили на конкурс је била тематски шаролика. Књижевна критика, иако заступљена у мањем броју, обухватила је најзначајније књижевне појаве и ствараоце из савремене домаће и стране књижевности. Писана убедљиво, аргументовано, са научном и стручном апаратуром, у потпуности је задовољила и оправдала смисао овако конципираног конкурса.

Приповедачи су приложили тематски и сижејно разуђену прозу, компонујући на необичне начине приповедне целине. Јунаци приповедака су углавном обични људи из свакодневице у необичним околностима, у којима читалац може да ишчита сопствени свакодневни живот, али и у појединим наративним токовима колективну судбину читавих народа или култура. Било је и оних аутора који су приложили прозу (псеудо)историјску, еротску, (псеудо)фолклорну или празне интроспекције, за које је жири проценио да не испуњавају критеријуме награде.

У други круг и најужи избор за награду у области књижевне критике издвојили су се својим вредностима три рада чији су аутори Марија Слобода (Суботица-Београд) (шифра „Вера Павладољска“), Бранислава Илић из Сремске Митровице (шифра „Папирни авион“) и Бојана Герун из Крагујевца (шифра „Праскозорје“). Једногласно је одлучено да Књижевна награда „Андра Гавриловић“ за 2014.годину за књижевну критику припадне  Бојани Герун (шифра „Праскозорје“) из Крагујевца за критику У родну груду се не може двапут ући или Траума (не)могућег повратка (Милан Кундера, Незнање, Београд: Стубови културе, 2000).

У други круг, као најуспешнији аутори међу приповедачима, издвојени су Милан Мицић из Новог Сада (шифра „Брана“), Стамен Миловановић из Ниша (шифра „Дуб“), Тихомир Стевановић из Младеновца (шифра „Монолитов грб“), Маша Прихотко из Панчева, (шифра „Откривање“) и Славиша Обрадовић из Приједора (шифра „Реми 0912“). У трећем кругу – најужем избору за награду издвојене су приповетке Милана Мицића и Тихомира Стевановића. Истичући да су у питању нијансе жири је донео одлуку да награда „Андра Гавриловић“ за 2014. годину за приповетку припадне Милану Мицићу (шифра „Брана“) из Новог Сада за приповетку Блуз америчких писама.

Награде добитницима и промоција Зборника “Црте и резе 6” одржаће се у Свилајнцу крајем марта 2015. год. (датум ће бити накнадно саопштен).

У Свилајнцу,   05.02.2015.г.

Мирко Демић, председник жирија

Гојко Божовић и Оливера Мијаиловић, чланови жирија

Најуспешнији радови који ће бити објављени у зборнику „Црте и резе 6“ са књижевног конкурса „Андра Гавриловић“ за 2014. годину:

Приповетка:

Дамир Недић (Крагујевац) – Флека

Дијана Јеленков (Димитровград) – Дивљана

Драган Радовић (Лесковац) – Цанко

Маша Прихотко (Панчево) – Дозивам поноћ

Милад Обреновић (Рогатица) – Коњ

Милан Мицић (Нови Сад) – Блуз америчких писама

Милош Живановић (Београд – Париз) – Бајка о златној крљушти

Никица Банић (Инђија) – Мравовић

Павле Лазаревић (Нови Београд) – О њима, вама и мени

Славиша Обрадовић (Приједор) – Увод у реми завршнице

Стамен Миловановић (Ниш) – Дубовска сновиђења

Тихомир Стевановић (Младеновац) – Писма о писму

Књижевна критика:

Бојана Герун (Крагујевац) – У родну груду се не може двапут ући или Траума (не)могућег повратка (Милан Кундера, Незнање, Београд: Стубови културе, 2000)

Бранислава Илић (Сремска Митровица) – Чудо промене (Горан Гоцић, „Таи“, Геопоетика, Београд, 2013.

Марија Слобода (Суботица – Београд) – Тако је пре пола века говорио Матија (Песма Доста је било Матије Бећковића, у контексту скупине песама Тако је говорио Матија)

1.РЕСАВСКА БИБЛИОТЕКА У СВИЛАЈНАЦУ

расписује 6. књижевни конкурс „Андра Гавриловић 2014“ за прoзно стваралаштво на српском језику и то за:

 – приповетку и

књижевну критику (осврти, прикази, есеји а односе се на дела објављена од 2000. године до данас)

Награда се додељује равноправно у обе категорије, састоји се од повеље и новчаног износа и објављивања рада у Зборнику „Црте и резе 6“.

Услови конкурса:

  • да радови нису објављивани у било каквом штампаном издању, на другим конкурсима, на интернету, у електронској форми.

Учесници конкурса шаљу 2 e-mail-a на адресу andragavrilovic@gmail.com:

  • у првом је  прозни рад ( откуцан ћириличним фонтом) потписан шифром
  • у другом је paзрешење шифре и следећи лични подаци : име и презиме, адреса становања, број телефона (фиксног и мобилног) и e-mail адреса као и краћа биобиблиографија

Аутори шаљу један прозни рад. Уколико желе да пошаљу једну приповетку и једну критику радове треба да потпишу истом шифром.

Жири у саставу Мирко Демић, Гојко Божовић и Оливера Мијаиловић одабраће победнике као и најуспешније радове који ће бити штампани у Зборнику.

Конкурс је отворен до 25.12.2014. г.

Резултати конкурса биће саопштени јавности почетком фебруара 2015. године.

Књижевни сусрет на коме ће добитницима бити свечано уручене наградe и промовисан Зборник биће одржан у Свилајнцу средином марта 2015 .г.

За нформације и потребна обавештења обратити се Ресавској библиотеци 035/323272 или e-mail: andragavrilovic@gmail.com.