2012

3. Додељена награда “Андра Гавриловић”
и представљен зборник “Црте и резе 5″

Књижевна награда “Андра Гавриловић”, коју расписује и додељује Ресавска библиотека, свечано обележила јубилеј 5 година постојања.

korica 01      korica 02

У четвртак, 28. март у 19 и 30 часова у Центару за културу у Свилајнацу одржана је свечаност овим поводом. Пред препуном салом ауторе и присутне поздравила је директор Ресавске библиотеке мр Јелена Томић. Заменик председника Општине Свилајнац др Данијела Стојадиновић овом приликом примила је Благодарницу за подршку и помоћ да се награда додели и обратила се пригодним речима, а потом са директорком Библиотеке уручила награде.
Жири је радио у саставу Гојко Божовић, Мирко Демић и Оливера Мијаиловић.

                         OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Саопштење трочланог жирија прочитао је председник жирија Гојко Божовић, књижевни критичар, уредник и власник издавачке куће „Архипелаг“. Уручене су награде добитницима, а састоје се од Повеље „Андра Гавриловић“ и новчаног износа од 20.000 динара.
Микица Илић из Сремске Митровице освојио је награду „Андра Гавриловић“ за 2012. годину за приповетку „Мариам из Магдале“, а Драган Бабић за књижевну критку „Преки суд цивилизације“ која третира другу песничку збирку Новосађанина Бранислава Живановића „Црно светло“.
О значају књижевне награде и утисцима о конкурсу говорио је Мирко Демић, књижевник и директор Народне библиотеке „Вук Караџић“ у Крагујевцу. Потом се освртом на учешће Свилајнчана у претходних пет година скупу обратила Оливера Мијаиловић, библиотекар и уредник Зборника радова са конкурса.

                            OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Уследио део промоције на коме је представљен избор најуспешнијих радова са конкурса “Црте и резе 5”. У овогодишњем избору радова са књижевног конкурса објављено је 17 приповедака и 4 књижевне критике. Прозу заступљену у Зборнику читали су најпре првонаграђени аутори, али и гости књижевници Чедомир Љубичић из Београда и Драгана Ранђеловић Деспотоваца чије су приповетке објављене у овом петом јубиларном зборнику.
Свечаност је употпунио мр класичне хармонике Бобан Зечевић изводећи пригодне нумере на хармоници. Дружење је настављено уз разговоре на књижевне теме и пригодан коктел.

Оливера Мијаиловић

 

2. Саопштење жирија

Књижевне награде “Андра Гавриловић 2012”

Књижевну награду “Андра Гавриловић 2012” додељује пети пут Ресавска библиотека у Свилајнцу. Књижевни конкурс је расписан за прозно стваралаштво на српском језику за форме: есеј-књижевна критика и приповетку, а био је отоворен од октобра до краја децембра.

Као и претходних година конкурс има међународни карактер јер је окупио 94 аутора из дијаспоре и региона, привукао је писце који живе и стварају у Кини, Немачкој, Француској, Аустралији.

У односу на претходне године конкурс је био захтевнији, наиме аутори су могли да у електронској форми пошаљу по један необјављен – анониман рад. Овакав концепт конкурса је утицао да су пристигли радови дела значајних књижевно-уметничких и научних вредности, што је приликом оцењивања и вредновања са задовољством уочио и истакао жири.

Жири је радио у саставу Гојко Божовић, књижевни критичар, председник жирија, Мирко Демић, књижевник и Оливера Мијаиловић, професор књижевности у својству чланова жирија.

Вреднујући и издвајајући радове жири је дао предност ауторима који субјективни доживљај реалности и лични или интелектуални став транспонују у прозне форме са јасном и универзалном поруком. Приповедачи су бирали теме, ликове и сижеа из свакодневице која их заокупља и намеће им се: одјеци најновијих ратова, теме о писању и писцу, о тајни љубави, а део приповедака посвећен је болести, или смрти услед болести. Приметно је код појединих аутора да су успешно надишли обликовни и естетски ниво задат традицијом, померајући и уздижући причу на суптилније висине, при томе не зазирући од тога што ће њихови читаоци бити они малобројни “сладокусци”.

У критици су се веома успешно огласиле „младе снаге“ испољавајући ерудицију и за ову област потребно списатељско умеће, износећи своје оцене и судове на популаран, али естетизован начин, научном аргументацију.

Од укупног броја радова Жири је у први круг издвојио 17 приповедака и 4 књижевне критике (ови радови који су добили по два или три гласа) и биће објављени у Зборнику “Црте и резе 5”.

У други круг и најужи избор за награду издвојени су радови троје аутора за есеј – књижевну критику: Драгана Бабића из Новог Сада (шифра „Хејмиш“) , затим Милице Вучковић из Ниша (шифра „Искричава“) и Милана Громовића из Чачка (шифра „Заклетве“).

Петоро аутора нашли су се потпуно равноправно у ужем избору за приповетку : Микица Илић из Сремске Митровице (шифра „Каталепсија“), Славко Контра из Врбаса (шифра „Aurora australis“), Љиљана Малетин Војводић из Новог Сада (шифра „Да ли сам ја стварно писац“), Миодраг Којадиновић, Хуејџоу-Кина (шифра „Mangosten“,) Властимир Станисављевић Шаркаменац, Београд-Париз (шифра „Европа“),

Једногласно је одлучено да награда „Андра Гавриловић 2012“ коју чине повеља и новчани износ припадне Микици Илићу из Сремске Митровице за приповетку Мариам из Магдале (шифра “Каталепсија”) и Драгану Бабићу из Новог Сада за есеј-књижевну критику  Преки суд цивилизације (шифра “Хејмиш”).

У Зборнику ће поред првонаграђених радова бити објављени прозни радови још 19 аутора:

Милица Вучковић, Ниш – Надрелигијски аспекти савременог (анти)егзистенцијализма у симболистичким оквирима Бернардијеве собе Слободана Тишме

Милица Миленковић, Сврљиг – Иматеизам (О песмама Здес и днес Ђорђа Сладоја, Има те у ромору Радошина Зајића и Има ли те Бранислава Зубовића)

Милан Громовић, Чачак – Портрет В. Илића у књижевноисторијским промишљањима Милорада Павића

 Приповетке:

Славко Контра, Врбас – Силфаен

Љиљана Малетин Војводић, Нови Сад – Кућа писаца

Властимир Станисављевић Шаркаменац, Београд-Париз – Кључ за Ребеку

Драгана Ранђеловић, Деспотовац – Ситни кораци

Бојан Марјановић, Ужице – Раскорак

Миодраг Којадиновић, Хуејџоу-Кина – Свему под капом небеском има време

Мирјана ОјданићДрагаш, Београд – Кучка, Душица и магнетна огрлица

Милица Ђокић Николић, Нови Сад – Ми

Берислав Благојевић, Бања Лука – Дјевојка са бресквом у руци

Симон Марић, Земун – Двадесетогодишњак

Чедомир Љубичић, Београд – Мисао у алаској мрежи

Лана Басташић, Бања Лука – Епител

Милан Јанковић, Пожаревац – Прозори за душу

Драгић Цвјетиновић, Београд – Помало уздржано

Предраг Милојевић, Младеновац – Шофер

Душан Елез, Херцег Нови – Гледај у ноћ

 Свечана додела награда добитницима и промоција Зборника “Црте и резе 5” одржаће се у Свилајнцу крајем марта 2013.г. (датум ће бити накнадно саопштен).

 У складу са Правилником о додељивању Књижевне награде “Андра Гавриловић” за необјављени анонимни рад у Зборнику неће бити објављени радови који су у међувремену штампани или су објављени у електронској форми.

У Свилајнцу,   05.02.2013.г.

Гојко Божовић, председник жирија

Мирко Демић и Оливера Мијаиловић, чланови жирија

1. РЕСАВСКА БИБЛИОТЕКА У СВИЛАЈНАЦУ

расписује пети конкурс за књижевну награду

Андра Гавриловић 2012

за прoзно стваралаштво на српском језику:

– приповетку и

– есеј – књижевну критику, осврт, приказ, a односе на на новије књижевне појаве од 2000.год. до данас.

Награда се додељује равноправно у обе категорије састоји се од повеље и новчаног износа и објављивања у Зборнику радова „Црте и резе 5“

Конкурс је отворен до 20.12. 2012. г.

Услови конкурса:


Слати радове који раније нису објављивани у било каквом штампаном издању, на другим конкурсима, на интернету, у електронској форми

Аутори шаљу на конкурс 1 (један) рад ( фонт ћирилица, Times New Roman, величина 12, проред 1,5)на e-mail: resbiblio@gmail.com обавезно потписан шифром

У другом – посебном документу аутор шаље решење шифре са следећим личним подацима подацима : име и презиме, адреса становања, број телефона фиксног и мобилног и e-mail адресу) и краћу личну и књижевну биографију.

Жири неће вредновати радове дуже од 40.000 карактера
Аутор може да учествује у обе категорије, али под једном шифром

Жири у саставу Гојко Божовић (књижевни критичар) председник жирија, Мирко Демић (књижевник) и Оливера Мијаиловић (професор књижевности) оцениће радове, прогласити најуспешније и одабрати најуспешније радове који ће бити објављени у Зборнику.

Резултати конкурса биће саопштени јавности крајем фебруара.

Књижевни сусрет и свечано уручење наградe лауреатима и промоција Зборника најуспешнијих радова „Црте и резе 5“ одржаће се у Свилајнцу средином марта 2013.г.