2010

КЊИЖЕВНА НАГРАДА

“АНДРА ГАВРИЛОВИЋ 2010”

И “ЦРТЕ И РЕЗЕ 3”

          14. марта 2011.г. на књижевном сусрету у Свилајнцу, свечано су уручене награде лауреатима и представљене Црте и резе 3 – Зборник изабраних радова са конкурса из 2010.г.

          Трећу годину заредом, Ресавска библиотека расписује конкурс у области прозног стваралаштва на српском језику и додељује Књижевну награду “Андра Гавриловић” за најуспешнију приповетку и књижевну критику. Награду чини повеља и новчани износ од 20.000  динара.

          Присутнима се најпре речима добродошлице обратила мр Јелена Томић, директор Ресавске библиотеке.

          Председник жирија Гојко Божовић, књижевни критичар и оснивач и главни уредник издавачке  куће  Архипелаг, поздравио је скуп и осврнуо се на радове учесника и значај конкурса. Биљана Миловановић Живак (члан жирија) је изнела импресије о писању, књижевности, њеним ствараоцима, али и о конкурсима, наградама и награђенима код нас и прочитала саопшење жрија.

          На књижевни конкурс “Андра Гавриловић” у 2010.г. пристигло је 202 прозна рада, што је за трећину више у односу на претходну годину. Учешће је узело 82 аутора из земаља у региону, као и из дијаспоре. У најужи избор издвојени су радови осморо аутора и то су: Јагода Никачевић, Бојан Кривокапић, Милош Јововић, Павле Мартиновић и Симон Марић (за приповетку) и Тања Милутиновић, Предраг Јашовић и Мина Ђурић (за књижевну критику).

           Награда “Андра Гавриловић” за 2010.г. уручена је Павлу Мартиновићу (Аранђеловац) за приповетку Завођење, (шифра Пемиго), а такође и мр Предрагу Јашовићу (Параћин) за књижевну критку Поетика српског модернизма, (шифра Милован Вук), рад о књизи Јована Делића, О поезији и поетици српске модерне, коју је 2008.г.  објавио Завод за уџбенике.

          У наставку богатог програма представљен је Зборник радова. Публици, јавности и присутним писцима обратили су се аутори говорећи о свом прозном стваралаштву и читајући одломке радова: Симон Марић (Земун), Мина Ђурић (Београд) Данијела Божичковић-Радуловић (Петровац на Млави), Јагода Никачевић (Београд), а у завршном делу програма првонаграђени аутори.

          У Зборнику Црте и резе 3, објављени су радови 26 аутора и то 22 приповетке и 4 књижевне критике. Прозна дела објављена у Зборнику, како истиче жири у свом саопштењу, “су мањи део разноврсних радова пристиглих на конкурс при чему су као и претходних година одлучивале нијансе.”

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s