2008

КЊИЖЕВНА НАГРАДА „АНДРА ГАВРИЛОВИЋ“ 2008

            Ресавска библиотека је установила Књижевну награду која је понела име Андре Гавриловића, знамените личности овога краја која је оставила дубок траг у научном и књижевном животу с краја 19. и почетка 20. века.

                Први конкурс је расписан за прозно стваралаштво и то приповетку и књижевну критику. Учешће је узело 54 аутора из свих крајева Србије, али и из дијаспоре.

            На свечаној промоцији поводом првог конкурса, 10.02.2009.г. у Великој Сали СО Свилајнац присутнима се обратио Гојко Божовић, оснивач и уредник Архипелага, говорећи о значају награде и делу Андре Гавриловића.

                Станиша Нешић, књижевни критичар, песник и романописац у име жирија прочитао је Саопштење као и имена награђених.

                Прву награду за приповетку која се састоји од повеље и новчаног износа од 10.000 динара освојили су Милан Јовановић (Минхен) за приповетку Гроб на Вучјем долу и Раденко Зечић (Бајина Башта) за приповетку Ушур, друго место и 7.000 динара освојила је Марија Здравковић (Ниш) за приповетку Моја мама је била пилот, а треће место и 3.000 динара освојио је Петар В. Кнежевић (Београд) за приповетку Затвор.

                За књижевну критику прво место и новчани износ од 10.000 динара освојио је Драгољуб Перић (Смедерево) за рад О херојима, јуначким песмама и темама. Друго место и награду од 7.000 динара припала је Верици Тадић из Чачка за рад Псалми сунца на скулптурама сете и треће место и награду од 3.000 динара освојио је Жарко Ђуровић (Београд) за рад Врлине језичког магнетизма.

                Награде лауреатима уручила је председница општине Горица Димчић-Тасић. У даљем делу програма промовисан је Зборник Црте и резе 1. Назив овог избора је преузети поднаслов збирке приповедака Андре Гавриловића, символична веза са почецима писмености код Словена, али и колоплет црта и реза савремене српске књижевности. У њему су заступљени радови 30 аутора. Потом су Милан Јовановић, Марија Здравковић и Петар В. Кнежевић прочитали  одломке из својих прозних остварења.

                Књижевни разговори и размена искустава међу писцима, гостима и домаћинима наставили су се у Ресавској библиотеци.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s